Bakningstips – Tant Hannas kakor

Många erfarna bagare konstaterar att vikten är av högre betydelse än volymen när det kommer till bakning. Med en bra våg blir det mer exakt, enklare och sparar dessutom disk. Här kommer därför ett recept på Tant Hannas kakor för den som vill pröva på.

Ett par riktigt goda kakor helt enkelt. Se till att ha vågen redo!

Enheterna är konverterade från volym till vikt.

Det här behöver du:

 

  • 270 g socker
  • 6 g vaniljsocker
  • 160 g grädde
  • 5 g bakpulver
  • 150 g smält smör
  • 300 g vetemjöl
  • 250 g potatismjöl

 

kakorSåhär gör du:

Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser i en behållare. Tillsätt sedan smöret och grädden. Knåda sedan ihop allting till en massa. När ingredienserna har blivit en massa, gör du små runda bollar av degen.

Storleken bör vara ungefär som små studsbollar, alternativt i likhet med cirkeln som skapas mellan din tumme och pekfinger. Det här kan dock bli problematiskt om du har jättestora (eller jättesmå) händer.

Lägg sedan bakplåtspapper på en bakplåt och lägg de små bollarna på den. I ugnen kommer bollarna att platta till sig, så du behöver alltså platta till bollarna själv innan du stoppar in dem i ugnen.

Kakorna ska placeras i mitten av ugnen i tio minuter. Du ska inte vänta för länge med att plocka ut dem – de ska nämligen vara ljusa till färgen. Resultatet kommer att bli ungefär 45 smaskiga kakor.

Observera att kakorna kommer att vara något mjuka när de först tas ut ur ugnen. Allt eftersom de blir svalare kommer dock också den knapriga konsistensen.

Tips: Använd en våg med tareringsfunktion. Tareringsfunktionen är mycket användbar för de som bakar då man kan väga vikten direkt – i rätt behållare. Ställ till exempel smörkastrullen på vågen, nollställ den och ha i smöret direkt. Tareringsfunktionen räknar helt enkelt bort vikten av behållaren. 

Receptet är hämtat från receptson.se