En hushållsvåg är bra till mycket mer än till bakning

Bakning handlar om kemi, då gäller det att få rätt mängd av alla ingredienserna för att bakverken ska bli perfekta. Eller när det ska skapas nya gastronomiska upplevelser. Då är en hushållsvåg ovärderlig för att få till de perfekta förhållandena mellan ingredienserna.

Många av Sveriges hushåll har en hushållsvåg, och av dessa så är det flesta en digitalvåg. Det är ovärderligt vid mer avancerad bakning för att få till de mest perfekta bakverken. Att få till balansen mellan ingredienserna är det som får sufflén att resa sig lagom mycket och att få till lagom seghet i kolan. 

Kemi i köket

Gastronomisk kemi som det också kallas är det allra mest hemliga och fascinerande i köket. Att skapa äppelkaviar till glassen eller pasta av ruccola är saker som kan överraska dina gäster allra mest med sin textur och smak. Men det är inte bara inom molekylär matlagning som man kan leka med smaker och texturer, numer finns det en hel del drinkar inom området.

Kokböcker och Youtube filmer som vänder sig till hemmakocken inom den här matlagningsgenren ökar lavinartat. Allt ifrån de mest kända kockarna till självlärda matnördar delar med sig av sina kunskaper och recept.

Hitta nya spännande ingridienser

Många av recepten innehåller ingredienser som inte är så vanligt förekommande i det traditionella köket. Men ibland handlar det om att använda de vanligaste ingredienserna på ett ovanligt sätt som höjer upplevelsen för den som ska äta.

För att maximera chansen att hitta det du söker och dessutom till bästa pris kan Matspar.se hjälpa dig. Och du kan få dina matkassar packade och hemkörda, då slipper du leta bland hyllorna var du kan hitta dessa ovanliga ingredienser.

Ett axplock av de ingredienser som ofta förekommer i gastronomisk kemi

  • Agar Agar, ett veganskt gelatin
  • Kalciumlaktat, salter av mjölksyra
  • ISO malt, en sockeralkohol
  • Natriumalginat, en veganskt förtjockningsmedel
  • Vinäger, surt vin, där alkoholen oxiderats
  • Rapsolja
  • Citron

Genom att låta dessa vanliga och ovanliga ingredienser reagerar med varandra under olika förhållanden och i olika förhållanden till varandra så uppstår det emulsioner och slamning. På så sätt går det att leka med syn, känsla, smak och doft.

Förstärk upplevelsen

Ett annat vanligt förekommande fenomen inom kemisk matlagning är andra intryck, så som rök, musik och ljusfenomen för att förstärka det som man vill att gästen ska få uppleva av sin mat. Genom att förstärka smakerna med andra sinnen som påminner eller förvirrar intrycken ytterligare så går det att höja gästens eller den egna upplevelsen ännu mer.

Vägning är säkrast!

Men för att få till dessa kulinariska upplevelse på absolut bästa sätt så krävs det att ingredienserna är helt i balans med varandra. Enda sättet att få till det är att väga ingredienserna, att använda rymdmått så som matskedens skedvåg och decilitermått är inte lika tillförlitligt då volymen kan innehålla olika mycket luft vid olika tillfällen. Dessutom fyller man oftast ett rymdmått olika mycket olika gånger.