Bra mat och träning
Hur matlagning, träning och vila hänger ihop

Gymkortet och träningskläderna är inhandlade och du känner dig redo att ta tag i träningen och skapa dig en hälsosam livsstil. Men ganska snart efter att du dragit i gång med träning kanske du känner att du inte riktigt har den orken som du skulle vilja ha.

Mat, träning & vila

Du kanske blir förkyld precis när du kommit igång eller tycker att det tar väldigt lång tid innan du känner dig helt återhämtad efter ditt senaste träningspass.

Om du känner igen dig i ett eller flera av dessa påståenden kan det bero på att du inte helt har lyckats uppnå en bra balans mellan din matlagning, vila och träning. Alla tre delar är lika viktiga och utan en bra balans kommer du inte uppnå lika starka resultat som du annars kunde gjort.

När du genomfört ett träningspass så bryter man tillfälligt ner kroppen för att den senare ska kunna byggas upp och bli starkare. För att kunna byggas upp och bli starkare behöver kroppen näring och vila. Därför är det så viktigt att man sköter sin matlagning när du tränar men även ser till att få lagom mycket sömn.

Lagar du ingen “bra” mat har kroppen inget att bygga på. Lagar du bra mat men inte sover något har kroppen inte tid att bygga upp sig då det är under din sömn som kroppen vilar och bygger upp sig själv igen.

Hur gör man för att uppnå denna balans som vi pratar om?

Det viktigaste är att planera din tid noga. Om du är stressad och inte sovit bra kommer du får svårt att prestera under din träning. Försök att planera in fasta tider för när din träning ska äga rum och då kan du sedan planera din tid runt träningen. Lägg in lagom med tid mellan träningspassen för att kroppen ska hinna återhämta sig.

Det är inte bara träningen och vilan som måste planeras utan i många fall är det även en bra idé att planera sin mat. Ofta tycker man det är svårt att varje dag lyckas laga näringsrik och nyttig mat. En enkel lösning på detta problem är att ta en dag i veckan där du lagar storkok och gör många matlådor med nyttig mat. På så sätt kan du varje dag äta nyttig mat men du behöver inte ta tid och laga mat varje dag.

Matlagningen är en av de saker som folk ofta inte genomför på ett bra sätt när man tränar. Matlagningen är minst lika viktig som träning för att uppnå en hälsosam livsstil(Som Adam Steen gör). Om du endast äter skräpmat spelar det ingen roll hur mycket du tränar, du kommer inte uppnå de resultat du önskar.

Ät direkt efter att du har tränat

Efter du tränat pågår en nedbrytningsprocess i din kropp, för att stoppa denna så snabbt som möjligt bör du äta något direkt efter att du tränat. Ett exempel på något bra att äta efter ett träningspass är en frukt eller ett ägg. Du behöver inte laga något stort utan ett enkelt mellanmål räcker gott och väl.

Lär känna din kropp och lyssna på signaler

För att lyckas skapa en hälsosam livsstil och hitta din balans mellan matlagning, träning och vila behöver du utöver att planera din tid, träning och mat även lära dig att lyssna på din kropp. Är du lite extra trött, uppvarvad eller utmattad i kroppen är det okej att lägga till en vilodag. Laga bra mat, sov ordentligt och följ inte ditt schema helt tanklöst. Kroppen säger till när den inte är i toppform och då är det viktigt att du lyssnar på dessa signaler. Om du följer dessa tips och inser vikten av att kombinera matlagning, vila och träning är jag säker på att du kommer uppnå den hälsosamma livsstil du strävar efter.