Köksvåg Retro

retrovågar

”Retro” är något som minst sagt kommer tillbaka inom inredning och köksutrustning. Med en design från förr skapas känslan från det lantliga köket där kycklingen nackades, sockerkakorna bakades och sylten kokades. Retrovågarna är en del i detta retrokök.

Den som gick in i en lantbutik, eller restaurang, för 80 år sedan fick väga sina varor på en stor skål. Vågen hade en rejäl analog visare som svajjade upp till rätt vikt varpå butiksbiträdet sedan fick räkna ut hur mycket som skulle betalas. Det gick knappast lika fort som idag men var betydligt personligare än som idag med scanningsfunktioner och kassor utan personal. Dagens restaurangvågar har mer fokus på funktion än design. Det ska gå fort, vara effektivt och digitalt.

De manuella vågarna försvann från marknaden när den digitala eran etablerade sig. Men uppenbarligen finns ett intresse för denna tidsepok. Retrostilen växer sig stark inom flera inredningsstilar och detta återspeglar sig även inom utbudet av hushållsvågar och andra köksredskap.

Dultonvågar

Dulton

Ett märke som har tagit upp retrotrenden är Dulton. Här är det 50- och 60-talet som står som inspiration i både färg, form och funktion. Det är analoga produkter som inte kräver batterier utan förlitar sig på fjädrar och manuella inställningar.

Ett exempel är deras timer som vrids upp på ett sätt som ”timer användes förr”. Men man har även sett att lite fler funktioner önskas och har därmed en dubbeltimer. Två tider kan ställas på samma timer. En funktion som vissa digitala modeller inte ens kan erbjuda.

Ytterligare en timer från Dulton är ”Streamline”. En timer som lyfter upp känslan från 50-talsbilarna med runda former och en modell som liknar hastighetsmätaren på bilen.

Bland hushållsvågar har de två olika modeller. En som känns igen från det privata köket och en som har inspiration från lanthandeln.

Retrovåg – för hemmabruk

En klassisk hushållsvåg med skålen ovanpå. Lika snygg som funktionell – i alla fall om man inte söker en exakthet på gram. Våg med klassisk retrodesign och helt klart lyfter fram retrokänslan i hemmet. Kan självklart användas som inredning och bör inte ställas undan i ett skåp efter att den används. Passar därmed utmärkt i ett lantligt kök.

Retrovåg – för lantbutiken

Den andra modellen har inspiration från tiden då vi gick till lantbutiker och köpte varor. Detta genom att ha vågskålen till höger och visaren till vänster. Därmed är det lättare att lägga större mängder på vågen.

Denna våg har även en inbyggd timer – självklart analog.

 

Om Dulton

Historian om Dulton tar sin början år 1978 då Yasu Sasamoto började intressera sig för design, heminredning och produktutveckling. Det tog sedan ca tio år innan han valde att starta ett eget märke – Dulton.

Som med de flesta designmärken så tar det ett tag att etablera sig och det gällde även Dulton som efter ett par decennier lyckades erövra marknaden. En bidragande orsak till dagens popularitet kan just vara att retrotrenden vuxit sig stor och att Dultons produkter minst sagt passar in i denna inredningstrend.