Köksvåg

hushållsvågar alla

dietvåg skedvåg

En köksvåg, eller hushållsvåg som den även kallas, används främst till två olika orsaker. Antingen vill man veta hur mycket man äter (vid speciell kost eller bantning) eller så handlar det om att väga ingredienser inför bakning och matlagning.

För den som vill gå ner i vikt genom exempelvis 5:2-dieten eller annan diet, där man ska räkna kalorier, är en dietvåg en speciellt bra köksvåg. Flera av dessa har inprogrammerat hur många kalorier olika livsmedel har. Genom att ange att det exempelvis är kyckling som vägs visar köksvågen hur många kalorier födan innehåller. Vissa visar även protein, kolhydrater m.m. Det finns till och med tillverkare som marknadsför 5:2-dietvågar även om dessa är extremt lika de andra vågar som är konstruerade för detta ändamål.

Det de flesta använder en köksvåg till är däremot att mäta livsmedel inför bakning, matlagning, saftning och syltning. Vilken modell man ska välja är främst en smaksak. Men självklart bör man titta på om vågen har Tareringsfunktion och vilken skala vikten visas samt hur mycket som kan vägas. Läs gärna våra köptips som kommer inom kort.

Några av de mer populära köksvågarna på marknaden är:

Retrovågar

Att baka bullar tillsammans med barnen i familjen kan lätt skapa minnen från den egna barndomen. Till dagarna då man själv stod i köket och bakade lussebullar, pepparkakor eller scones med sina föräldrar på en helg. Om det är detta som gjort att köksvågar med retrostil har blivit populära är svårt att säga – men det kan vara så.

 

Retro Våg Köksvåg/Matvåg

En annan trend som kan ligga bakom dess popularitet är inredningstrender som gärna lyfter upp inredning och stilar för ”förr”. En av de större trenderna inom inredning är Shabby Chic.

Den som vill ha en köksvåg med retrostil kan välja på modeller från flera kända märken så som Typhoon och Dulton. Här finns den klassiska metallskålen på toppen och en visare som visar hur mycket det som ligger i skålen väger. Någon digitalisering är det knappast att tala om.

 

retrovågar

Digital köksvåg

Även om det kan vara snyggt med en retrovåg så finns det flera fördelar med en digital köksvåg. Det är dessa som dominerar på marknaden och det finns skäl för det. De visar extremt exakt hur mycket matvarorna väger. Detta ibland ner till 0,5grams precision.

Några av de saker man kan tänka på vid köp av digital köksvåg är:

  • Hur mycket behöver kunna vägas på vågen?
  • Hur mycket får plats på den?
  • Med vilken precision ska mätningen visas?
  • Ska den ha tareringsfunktion?
  • Vilka måttenheter ska den kunna visa?
  • Ska vågskålen vara ett litermått och därmed fylla dubbel funktion?
  • Ska den stå framme i köket och därmed matcha inredningen?
  • Ska den gå på batteri eller solceller?

Bäst i Test

Bästa matvågenDen våg som Test.se rekommenderar är Beurer KS 51. Överlag får Beurer bra betyg på sina köksvågar och den som när allra längst är just Ks 51. I ett oberoende test från Råd & Rön kom denna våg etta år 2015. Dess fördel ligger bland annat i tålighet och exakthet. När exakt samma vikt vägdes vid ett flertal tillfällen visade vågen också exakt samma. Den höll även efter flera tapp i golvet. Snygg design, hållbar och med tareringsfunktion. Det gav ”Bäst i Test”

Vågen kan köpas här.

Tareringsfunktion

Att välja en köksvåg med tareringsfunktion är nästan ett måste. Det gör matlagningen betydligt enklare. Detta innebär att man kan lägga saker på vågen och sedan nollställa den. Med andra ord ligger det saker i vågskålen, eller står på vågplattan, men den visar noll. På så vis kan man exempelvis ställa en större bakbunke och ha i ingrediens efter ingrediens direkt i bunken. Det gäller bara att komma ihåg att nollställa mellan varje ingrediens.

Litermått med vågMatvågar med litermått

Hur mycket väger en liter mjöl? Använd en köksvåg med litermått och svaret kommer snabbt.

När man bakar uppges vissa mått i vikt och vissa i vikt. Med en måttbägare med våg kan man både mäta av vikt och mängd. Ett smidigt sätt att kombinera två funktioner i en produkt.

Välj rätt köksvåg och gör bakningen enklare och smidigare. Däremot kan vi tyvärr inte lova att resultatet alltid blir det bästa. Men som vi brukar säga ”Huvudsaken man vågar…”

hushållsvågar alla