Men vad väger det?

Enligt kalendern är det nu vinter ute men ser man på temperaturen och tittar ut genom fönstret är det snarare höst –  bara en månad kvar till jul. Helt rätt känns det inte men snart blir det dags att ta fram julgranen och pynta med tomtar m.m. Men inte riktigt än.  Så innan vi börjar med julstöket tänkte vi  besvara frågan ”men vad väger det?”.

Tänk dig att du ska göra en delikat tomatsoppa (Bara för att jag själv fick inspiration och gjorde i tisdag). Men något decilitermått hittar du inte. Lugn – ta fram hushållsvågen och väg upp allt istället. Det blir dessutom betydligt mer exakt än om man fyller ett decilitermått. Är det kryddor – Ta en dietvåg.

Vatten kanske är den enklaste varan. En deciliter vatten väger 100gram. Nästan exakt. Många vätskor ligger på samma nivå. Exempelvis grädde väger ca 100gram per deciliter, precis som mjölk. Även tomatpuré har ungefär denna vikt.

Men en tomatsoppa har mer än bara vätskor i sig. Det är när man kommer till torrvarorna som det blir lite klurigare.

Strösocker – Lite lättare än vatten och väger 90gram per deciliter

Honung – 140gram per varje deciliter

Cornflakes  – 11 gram

Fläskfilé – Cirka 600gram per fläskfilé. Självklart kan det variera beroende på tjocklek…

En anka – 1500-2000gram

Okej – det är knappast många som lägger socker, honung, cornflakes, fläskfilé och en anka i tomatsoppan…. Men det var bara exempel på hur olika varor kan väga. Men även att det finns en mängd tabeller på nätet som säger vikten. Det är bara att googla det livsmedel du har ”vad väger 1dl socker” eller liknande så hittar du svaret.

Pssst: Här hittar du recept på tomatsoppa – kan tillagas med eller utan hushållsvåg.