Slipa kökskniv

De viktigaste verktygen i köket är dess knivset. I alla fall är det vad väldigt många kockar säger. De är noga med att välja rätt knivar och minst lika noga med att hålla dem vassa. Hur är det då med privatpersoner? Många som tycker om att laga mat lägger ner lite extra pengar på att välja rätt kniv. Då tänker man både på tyngd, balans och hur eggen är uppbyggd. Men sen då? Precis som med allt här i livet behöver man ta hand om en kniv för att den ska hålla länge och ge bäst resultat. Vilken väg du går spelar ingen roll – men ta slipa din kökskniv, det tjänar du och din matlagning på.

  1. Knivbrev

Ett alternativ är att använda sig av den tjänst som knivbrev.se erbjuder. Det betyder att man helt enkelt skickar in sina knivar via ett brev till företaget. De slipar upp dem och man får dem sedan hemskickade. Extremt snabbt och enkelt. Men däremot det dyraste alternativet.

  1. Knivslip

Här finns det små maskiner från 100kr till betydligt dyrare. De är enkla att hantera och det man gör är att dra kniven ett antal gånger i den smala skåra som slipen är uppbyggd kring. Därmed slipas eggen snabbt och snyggt.

  1. Slipstål/Slipsten/knivbryn

Detta är vad proffsen använder. Ett skärpstål (som det egentligen heter) ser ut som en rund fil. Kniven förs över detta stål och slipas därmed. Men för att använda dessa bör man duktig på att hålla handen stadigt och se vilka vinklar som ska användas. Helt enkelt är det inte och gör man fel är risken att man mer förstör kniven än gör den vassare. Ingen för nybörjare alltså. De bör nog hålla sig till en klassisk knivslip istället.