Test av pastakastruller

I alla kök så hittar man grytor och kastruller, dessa är viktiga för att göra grytor eller koka grönsaker, pasta, ris, potatis och så vidare. Det är dessutom viktigt att ha en bra kastrull av kvalitet eftersom detta minskar risken för att maten bränns fast och den kommer därför smaka godare. En av de populäraste varorna i de svenska köken är pasta, som vi äter i många olika former. Exempel på pasta kan vara spagetti, makaroner, fusilli och så vidare. Oavsett vilken pasta du tycker om att laga så underlättar det rejält om man har en rejäl och allsidig pastakastrull. På grund av detta så har Smartson utfört ett test för att testa marknadens pastakastruller i olika prisklasser. Priset på dessa låg mellan 200 och 1550 kr och eftersom alla pastaälskare föredrar integrerat durkslag med låsbart lock, så har dessa typer av kastruller testats.

Kastrullerna har testats genom att man låtit ett testkök använda alla kastrullerna på en keramikhäll där man kokat 500 gr fusilli tricolore med tre liter vatten upprepade gånger. Efter detta så har man betygsatt dessa utifrån fem faktorer: design, kvalitet, funktionalitet, uppkokningstid och prisvärde.

Kastrullen som fick allra bäst betyg var OBH Nordica modell Supreme Steel, som är tillverkad av rostfritt stål och aluminium med ett lock av glas och integrerat durkslag. Denna kastrull kostar 900 kr men har fått ett toppbetyg på 20 av 25 möjliga poäng. Det är tack vare kvalitetsintrycket som kastrullen får ett så pass bra betyg, däremot så fick den inte högre eftersom den är tung att hantera.

Om man istället letar efter en billigare pastakastrull så bör man enligt Smartson satsa på Ikeas pastakastrull, som heter IKEA 365+ och som har kompletteras med pastainsatsen Stabil. Tillsammans kostar detta paket endast 240 kr och fick hela 18 av 25 i betyg. Även detta kärl är tillverkad av rostfritt stål och aluminium.

I allmänhet så var juryn missnöjda med att kärlen som är blanka snabbt får fula beläggningar och fläckar. Dessutom så anser man att tillverkarna bättre borde kunna designa handtaget, som för de flesta modellerna var för trånga eller för kantiga och därför obekväma.